Αρχαιολογικοί Χώροι Θέσεις Ιστορικού ενδιαφέροντος

Όπως και στα περισσότερα ελληνικά νησιά, στη Θάσο υπάρχουν και πολλά παραδοσιακά ορεινά χωριά, που διατηρούν την αρχιτεκτονική του παρελθόντος. Συνήθως φιλοξενούν τα ερείπια των αρχαίων της Ακρόπολης, λόγω της χρήσης τους ως πρωτεύουσες στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να έχουν ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον για τους επισκέπτες. Τα περισσότερα από αυτά είναι αρκετά γραφικά, προσφέρουν παραδοσιακή κουζίνα στους φιλοξενούμενους και φιλοξενούν τα περίφημα «πανηγύρια» (γιορτές αφιερωμένες στους αγίους). Ένα από τα πιο διάσημα χωριά είναι το χωριό Θεολόγος, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε νόστιμη κατσίκα.

Στον Λιμένα (η σημερινή πρωτεύουσα του νησιού) μπορείτε να δείτε τα περισσότερα αρχαιολογικά ευρήματα, την αρχαία πόλη της Θάσου, τα ερείπια της Αγοράς και το Αρχαίο Θέατρο, που ακόμα χρησιμοποιούνται για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αξίζει να επισκεφθείτε επίσης την Ακρόπολη με τα ερείπια των ναών του Απόλλωνα και της Αθηνάς και το Αρχαιολογικό Μουσείο με τα εκπληκτικά εκθέματά του.

Λόγω της ιστορικής διαδρομής της, η Θάσος έχει επίσης πλούσιο θρησκευτικό χαρακτήρα, διατηρημένο μέχρι σήμερα, λόγω της παρουσίας πολλών παλαιών μοναστηριών και εκκλησιών που χρησιμοποιούνται. Η πιο δημοφιλής από αυτές είναι η Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ, χτισμένη στην άκρη ενός βράχου, με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο. Εκεί, φυλάσσεται ένα κομμάτι του Αγίου Νυχιού, που χρησιμοποιείται για τη σταύρωση του Ιησού. Ένα άλλο πολύ γνωστό μοναστήρι είναι το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Καζαβίτι. Ο ναός του μοναστηριού χτίστηκε το 1843 με πέτρα από το βουνό, ενώ δίπλα στο ναό υπάρχει μια σπηλιά από την οποία πέρασε ο Άγιος. Από τον 18ο αιώνα οι άνθρωποι επισκέπτονται το μοναστήρι και αναζητούν θεραπεία από τον Άγιο. Τέλος, μια επίσκεψη στην εκκλησία της Παναγίας στο χωριό της Παναγίας βρίσκεται στη λίστα "πρέπει να κάνουμε". Βρίσκονται εικόνες από τον 14ο έως τον 17ο αιώνα και τη σημαία του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου των Σταυροφοριών.

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

BOOK NOW