Γεύση

Η Θάσος έχει πολλές απολαύσεις για να δελεάσει ακόμα και τον λιγότερο περιπετειώδες λάτρη του φαγητού. Ταυτόχρονα, το νησί προσφέρει νόστιμες εκπλήξεις ακόμα και για τον πιο έμπειρο ταξιδιώτη. Εξερευνώντας όλα τα χωριά και τις τοπικές ταβέρνες τους, ή τρώγοντας με ντόπιους, θα γνωρίσεις νέες γεύσεις και αρώματα που είναι μοναδικά και εκπληκτικά.

Στο ξενοδοχείο Νατάσα, πρωταρχικό μας μέλημα είναι να σας προσφέρουμε, υγιεινές και νόστιμες επιλογές φαγητού, καθώς και στιγμές γαστρονομίας, στο εστιατόριό μας. Υπέροχα γεωργικά προϊόντα από τη Θάσο, προσεκτικά επιλεγμένες συνταγές και η δεξιοτεχνία μαγειρικής του Παναγιώτη είναι τα κύρια συστατικά των γευστικών γευμάτων μας. Το κεντρικό εστιατόριο του ξενοδοχείου σερβίρει πρωινό σε μπουφέ σε καθημερινή βάση. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να απολαύσουν τοπικά πιάτα και λιχουδιές για δείπνο στον μπουφέ μας με επιπλέον χρέωση.

Τοπική παραγωγή

Τα προϊόντα φαγητού και ποτού που παρασκευάζονται στη Θάσο παράγονται με παραδοσιακές μεθόδους. Έχουν υπέροχη γεύση και είναι άριστες για την υγεία σας. Μερικά από τα νόστιμα προϊόντα του νησιού γίνονται καθαρά, για τοπική κατανάλωση και μπορούν να βρεθούν μόνο στο νησί.

Η οικογένειά μας (Παναγιώτης, Φρόσω, Αναστασία και Θοδωρής), έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή των δικών της ελιών και ελαιόλαδου και "τσίπουρου". Καλλιεργούμε και φροντίζουμε τα ελαιόδεντρα και τους αμπελώνες με αγάπη, και άφθονη προσωπική εργασία, χρησιμοποιώντας τις πιο καθαρές μεθόδους. Η Αναστασία, με μελέτες ως Αγροτεχνιστής και τεχνικός τροφίμων, εποπτεύει όλη τη διαδικασία για να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα! Όλα τα προϊόντα μπορούν να βρεθούν στο σημείο για την κατανάλωση μέσα στο ξενοδοχείο, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης στα πιάτα μας.

Αν και δεν ψαρεύουμε οι ίδιοι, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μαγειρεύουμε και σερβίρουμε προσεκτικά επιλεγμένα ψάρια. Σε καθημερινή βάση, απευθείας από το αλιευτικό σκάφος, επιλέγουμε φρέσκα θαλασσινά για να αγοράσουμε για το ξενοδοχείο μας. Το ίδιο ισχύει και για τα επιδόρπια μας, τα οποία είτε είναι σπιτικά από την Φρόσω, είτε παρέχονται από τοπικές ενώσεις τροφίμων και το μέλι που χρησιμοποιούμε παρέχεται από ντόπιο παραγωγό.

Ελιές και ελαιόλαδο

Τα ελαιόδεντρα βρίσκονται σε αφθονία στη Θάσο και καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού του νησιού. Η παραγωγή ελαιόλαδου εξακολουθεί να αποτελεί τη δεύτερη πηγή εισοδήματος (μετά την τουριστική βιομηχανία) για πολλούς Θασίτες. Αυτό το γεγονός εξηγεί εν μέρει γιατί η ελιά θεωρείται ευλογημένο δέντρο και κανένα μέρος της δεν επιτρέπεται να χαραμίζεται. Ο καρπός της, η ελιά, είναι βρώσιμα, αλλά χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή ελαιόλαδου. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως τροφή για τα ζώα και την κτηνοτροφία. Το ξύλο χρησιμοποιείται για να ζεσταίνει σπίτια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και ως πρώτη ύλη για όμορφα έργα τέχνης.

Η Θάσος παράγει αυτό που οι ντόπιοι αποκαλούν μια μη «στριμμένη» ελιά, μια ξεχωριστή ρυτιδιασμένη μαύρη ελιά με το όνομα  "Θασιώτικη Θρούμπα". Οι Ελιές Θρούμπα είναι μεσαίου μεγέθους και πολύ πλούσιες σε ποιότητα, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιόλαδου με πολύ χαμηλή οξύτητα. Τα χαμηλότερα επίπεδα οξύτητας στο ελαιόλαδο έχουν ως αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα, το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση, δίνοντας στο ελαιόλαδο της Θάσου τα ανώτερα χαρακτηριστικά της.

Το δέντρο της ελιάς είναι εύκολο να καλλιεργηθεί, εφόσον η γη και το κλίμα είναι κατάλληλα. Δεν χρειάζεται μεγάλη προσοχή, και η συγκομιδή λαμβάνει χώρα το φθινόπωρο, και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι Θασίτες (και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα) συνδυάζουν την παραγωγή ελιάς με τον τουρισμό! Για εμάς, να διοικούμε μια οικογενειακή επιχείρηση, χωρίς πολλούς εργαζομένους και υπαλλήλους,είναι πολύ σημαντικό, εφόσον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους ανθρώπινους πόρους ολόκληρης της οικογένειας κατά τη διάρκεια του «ελαιομαζώματος» (περίοδος συγκομιδής ελιάς).

Μόλις μείνετε στο ξενοδοχείο Νατάσα, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το νόστιμο ελαιόλαδο μας κατά τη διάρκεια του δείπνου στο φαγητό και τις σαλάτες σας.

21

Τσίπουρο

Οι ντόπιοι αγαπούν την παραγωγή ενός ισχυρού και γευστικότατου αλκοολούχου ποτού, το οποίο ονομάζεται  "τσίπουρο" (όλα-φυσικά προϊόντα αποσταγμένων σταφυλιών). Το ίδιο και η οικογένειά μας για χρόνια τώρα!

Μετά τη συγκομιδή σταφυλιών του νησιού στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου, μεγάλα δοχεία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτού του παραδοσιακά βραβευμένου ποτού. Ορισμένα αρώματα, όπως το γλυκάνισο και τα φρούτα, προστίθενται για να δώσουν μια μοναδική ήπια και φρουτώδη γεύση. Είναι το ποτό της επιλογής για πολλούς από τους ντόπιους επειδή είναι κατασκευασμένο από όλα-φυσικά συστατικά και δεν περιέχει χημικά, καθιστώντας το πονοκέφαλο και άλλες κακές παρενέργειες σχεδόν ανύπαρκτες.

Όταν έρθετε στο ξενοδοχείο Νατάσα, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το σπιτικό μας, είτε δίπλα στην πισίνα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, συνοδευόμενα από ένα πιάτο αλμυρών ορεκτικών και μια ποικιλία αλατισμένων ή καπνιστών θαλασσινών, ή κατά τη διάρκεια του δείπνου.

8

Θαλασσινά Φαγητά

Η κρυστάλλινη θάλασσα γύρω από τη Θάσο είναι ευλογημένη με μια αφθονία ψαριών και άλλων ειδών που αλιεύονται πρόσφατα και προσφέρονται στις αγορές του νησιού. Συνήθως, οι τοπικές ταβέρνες προσφέρουν αυτές τις νόστιμες λιχουδιές στη σχάρα ή τηγανισμένες με ένα άγγιγμα ελαιόλαδου, ξίδι ή λεμόνι.

Ο Παναγιώτης, έχει τη δική του μυστική συνταγή για να μαγειρέψει κάθε είδος ψαριού, πάντα ακολουθώντας τον παραπάνω κανόνα:

Πρόσθετα συστατικά, όπως σάλτσες, είναι απλά περιττά όταν τα θαλασσινά είναι φυσικά τόσο νόστιμα. Είτε τηγανισμένα είτε στο φούρνο, είναι πολύ θρεπτικά, και έχουν μεγάλη γεύση.

Φροντίστε να συνοδεύσετε το νόστιμο πιάτο θαλασσινών ή το ορεκτικό σας με ένα ποτήρι μεθυστικό τσίπουρο ή ούζο για μια μαγική εμπειρία που θα σας κάνει να νιώσετε σαν να είστε στον παράδεισο!

Γλυκά

Τα γλυκά της Θάσου έχουν μια ιδιαίτερη γεύση που προέρχεται από το μυστικό τους συστατικό: μέλι Θάσου. Το πιο γνωστό μεταξύ αυτών είναι το καρύδι γλυκό, κατασκευασμένο από καρύδια που έχουν συλλεχθεί νωρίς την άνοιξη για να κάνουν ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό γλυκό. Άλλα γλυκά είναι φτιαγμένα από σύκο, κολοκύθα, πορτοκαλί, τριαντάφυλλο και κυδώνι.

Άλλα παραδοσιακά γλυκά περιλαμβάνουν τον  "χαλβά", που συνήθως γίνεται στο χωριό Καλλιράχη, καθώς και το  "σαραγλί ", ένα παραδοσιακό σπιτικό γλυκό για πίτες, αναμεμειγμένο με μέλι και καρύδια, και ψήνονται στο φούρνο.

Μέλι

Το μέλι που φτιάχνεται (κυρίως μέλι από πευκόδεντρα) είναι μια καλά ανεπτυγμένη βιομηχανία στο νησί της Θάσου.

Το μέλι είναι ένα εντελώς φυσικό προϊόν και γίνεται τοπικά με τον πιο αγνό τρόπο. Μπορείτε να το αγοράσετε από ανεξάρτητους παραγωγούς από όλο το νησί που πωλούν διάφορα προϊόντα μελιού και μέλισσας, καθώς και γύρη και παραδοσιακά γλυκά της Θάσου που γίνονται αποκλειστικά με το ντόπιο μέλι της Θάσου. Εκτός από το νόστιμο μέλι του νησιού, μπορείτε επίσης να βρείτε και να δοκιμάσετε κηρήθρα, βασιλικό πολτό και πρόπολη.

Η οικογένειά μας δεν έχει κυψέλες, έτσι αγοράζουμε το μέλι που χρησιμοποιούμε από έναν ντόπιο παραγωγό, φίλο μας. Το πολύτιμο δώρο των μελισσών, το νόστιμο μέλι, εμφιαλώνεται προσεκτικά και σας προσφέρεται ως «ένα δώρο για να μας θυμούνται», κατά την αναχώρηση!

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

BOOK NOW